Pe data de 23 aprilie 2024, între orele 11.00 – 13.00, a avut loc în Comuna Dersca “Atelierul Iepurașului de Paște”, susținut de Asociația Conexiuni pentru comunitate Botoșani. Au participat 45 copii, atât copii cu dizabilități, cu certificat CES, precum și elevi din clasa a II-a și a V-a ai Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Dersca, alături de părinți și reprezentanți ai comunității. Și-au unit abilitățile, având la dispoziție hârtie colorată, carton, lipici, creioane colorate, culori acrilice, oua din polistiren, aracet, sclipici, slime etc. și au creat atmosfera Sărbătorilor Pascale, cu ouă pictate manual, coșulețe și puişori de carton, confecționati de copii, slime (rețetă nouă!), planșe, multe surprize dulci. Decorațiunile de Paște le-au luat acasă, iar slime-ul a fost deliciul necomestibil al zilei!
În cadrul „Școlii părinților”, temele discutate au fost: valorile personale, provocările misiunii de părinte, empatia, povești terapeutice, emoțiile fundamentale.
Intrarea a fost liberă.
S-au folosit cardurile metaforice: „Mesajele ascunse ale copiilor”, jocuri de stimulare senzorială, cărțile pentru copii: „Emoțiile Sarei” – ”Tristețea și bucuria” și ”Inteligența emoțională pe înțelesul copiilor”, ed. Bookzone. Participanții au primit și teme pentru acasă: să completeze, împreună, adulți și copii, „Cartea despre mine„.
De ce să participe copilul la ateliere de creație?
– pentru a se exprima liber, emoțional și cognitiv, prin intermediul culorilor și al simțului estetic;
– pentru a-și îmbunătăți abilitățile manuale, sociale, artistice, pentru a-și manifesta creativitatea, a-și consolida încrederea, confecționând singur obiecte vesele;
– pentru a-și dezvolta deprinderi pe care le poate exersa apoi în viața de zi cu zi; părinții participă și ei alături de copiii lor;
– pentru a-și dezvolta imaginația și motricitatea fină;
– pentru a-și face prieteni noi.
Atelierul este parte din Proiectul „Conectare prin culoare” derulat în comunele din județul Botoșani, cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate Cluj și MOL România, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, 2023 – 2024 și presupune organizarea de ateliere creative/de art-terapie, exprimare emoțională și de informare/educație, oferite de o echipă multidisciplinară mobilă, voluntară, compusă din asistent social, psiholog și ergoterapeut, copiilor și tinerilor cu dizabilități din mediul rural, precum și familiilor lor.
Pagina de facebook a Asociației: https://www.facebook.com/conexiunipentrucomunitate